Gårdsråd

image 5png

Ofta jobbar man bara på, ekkorhjulet liksom. Man stannar inte upp och utvärderar sitt arbete. Kan jag jobba smartare, få roligare på jobbet och bättre resultat?

Lönsamheten i ett lantbruksföretag är inte alltid den bästa, framförallt inte om vi pratar om någon form av nötköttsproduktion. Ibland tror jag till och med att man är orolig för att släppa in någon i sitt företagande för att titta på lönsamheten eftersom den är så låg. Ibland så tar man sig inte tiden för att det är för mycket att göra. Ibland så förstår man inte varför det skulle vara bra. 

Genom ett gårdsråd kan man samla gårdens personal och andra personer som kan ge inspiration och feedback. Jag tycker att det är underskattat att sätta sig ner och prata. Ofta tror och tycker man saker utan att tala om det för dem man jobbar med. Det underlättar mycket om man tar sig tiden att utveckla företaget tillsammans istället för att tro att de andra är tankeläsare som ska förstå det man själv tycker utan att säga det högt. Det kan bli mycket roligare, mer utvecklande och ge bättre resultat om fler tar sig tid att diskutera igenom sin produktion och fundera på förbättringspotentialer och kanske det viktigaste hur det kan bli ännu roligare att gå till jobbet. Om alla trivs och har det bra på jobbet så kommer det vara enklare att tänka ekonomi och få en bra lönsamhet.

För mig som produktionsrådgivare är det värdefullt att få delta på gårdsrådet eller till och med hålla i gårdsrådet. Då får man veta vad personal och ägare tycker och gemensamt sätta mål för företaget. Det är viktigt att det är högt i tak och att det är god stämning så att alla vågar stöta och blöta deras tankar och synpunkter. Gör man det med jämna mellanrum (några gånger per år) kan man komma långt med djurvälfärd, trivsel och som en bonus när alla trivs mår bra är att de ekonomiska resultaten även blir bättre. 
/Malla