Att bygga för nöt

När man ska bygga en ny ladugård är det många delar som ska planeras, många lagar och regelverk att ha koll på. Dessutom ska ladugården passa djuren och den som ska sköta djuren. Och inte minst den ska passa plånboken. 

Jag tror inte att man riktigt förstår alla delar innan man har påbörjat processen. Ofta får jag höra att det krävs ju inte bygglov. Nä det är sant att det oftast inte krävs bygglov för lantbruksbyggnader, men ibland krävs det faktiskt bygglov så det gäller att man kollat upp det innan. Det är många andra regelverk som måste följas... Många som man kanske knappt har hört talas om att de ens finns. För mig som värnar om att djuren ska ha det bra är det viktigt att djurskyddslagstiftningen följs, men i vissa fall är måtten där för snålt tilltagna och om det ska bli bra för djuren, fungera i praktiken, behöver man bygga större än vad minimimåtten i lagstiftningen säger.

Det är viktigt att låta planeringsstadiet ta tid och att fundera igenom alla detaljer noga. Att hålla på med nötkötts-, dikalvs- eller mjölkproduktion är ju inga lukrativa branscher så det gäller att hålla kostnaderna nere. Jag har varken kunskap eller erfarenhet för att kunna hålla i ett helt byggprojekt. Men jag har sett många ladugårdar och jag är bra på att bolla idéer. Om ritningen inte har blivit reviderad och ändrad minst två gånger så har man inte tänkt igenom bygget tillräckligt många gånger. En del lantbrukare nästan skäms när de inte gjort som jag skissat till dem utan ber om ursäkt för att det ändrat. Jag tycker inte att det är något att skämmas över utan det är bara bra. Det är ett sunt tecken på att de funderat igenom bygget flera gånger till och kommit på förbättringspunkter. 

Ibland får jag höra, att det där ska du kunna du som är rådgivare. Ja en hel del saker kan jag, men inte allt såklart. Men en sak kan jag inte och det är att läsa tankar. Jag kan bara försöka. När man ska bygga ett nytt stall/ny ladugård till sina djur så är det viktigt att bygga utifrån den som ska sköta om djuren i det. Jag vet självklart hur jag skulle byggt om det var till mig. Men det finns en anledning till att alla ladugårdar/djurstallar är olika och det är att vi alla är olika. Även om det är mycket som är samma i liknande stallbyggnader så är det alltid några detaljer som skiljer sig åt för att den som byggde stallet tyckte att det var bättre av någon anledning. Det har gjorts många försök att ta fram ett stall som ska passa många, men det har inte lyckats.

I skrivande stund har jag ett stallbygge/ladugårdsbygge som jag har följt från en första tanke. Nu är platsen bestämd, grävmaskinen håller på att gräva ut och när det är klart ska det sprängas. Otroligt kul och givande att få följe med hela vägen, jag brukar ju bara vara ett bollplank för planlösningen eller så kommer jag in när den gamla ladugården behöver byggas om av någon anledning. Det kommer garanterat fler inlägg om bygget här.

/Malla :)


Grvmaskin Claespng