Kinaresan
I alla år har jag plågat min omgivning med mina resor
Men mina barn har sluppit höra så mycket om det. Men när jag väl plockade fram mina foton från Kina blev barnen överlyckliga för att de äntligen skulle få se dem. 2005 gjorde jag mitt ex-jobb för DeLaval i Kina. 6 veckor åkte jag runt med två kinesiska servicetekniker från DeLaval och studerade "Village milking centre". En fantastisk erfarenhet!


Plansilosarna var mycket gulligare i Kina än här hemma.

När vi kom till de olika mjölkcentren var det ofta som det blev jobb för killarna. De var ju ändå servictekniker. Jag kunde välja att hjälpa till eller så fick jag vänta tills de var klara. Det är ju inte riktigt min grej att stå rakt upp och ner och vänta. Roligt och lärorikt att hjälpa till.

Två gånger om dagen gick de med sina kor till mjölkcentret.

I väntan på att få komma in och bli mjölkade, korna och deras ägare tar sig en liten vilopaus.

Ibland fanns det en traktor på gården.

Ibland var det enbart handkraft som gällde.

Rolig plansilo i vinkel. Praktisk form som passar in i gården och tar minimalt med plats. Dock krävs det att den fylls och töms med hjälp av en skottkärra. Inget som hade varit funktionellt i Sverige precis. Men har man bara en eller ett par kor går det kanske an.

"Fika" paus utanför ett mjölkcenter. jag upplevde människorna/koägarna som vänliga och nyfikna. Och så var de mycket stolta över sina kor. Att äga en ko vid den tidpunkten som jag var i Kina betydde att man kommit upp sig, att man säkrat upp familjens ekonomi och att man hade ett bra liv.

Ett nybyggt litet samhälle där både djur och människor hade fått det lite bättre. kor betydde att man hade tryggat familjens framtid.

När jag är ute och reser är det viktigt för mig att även se och lära känna landet. Min "tolk" Ben och hans fru tog mig med till många fina sevärdheter, både stora turistattraktioner och även mindre lokala marknader och platser. Jag är oerhört tacksam för deras gästfrihet och deras engagemang i mina veckor i Kina. Jag fick till och med ett Kinesiskt namn av dem. Alla kineser som arbetar internationellt har ett engelskt namn och då tyckte de att jag skulle ha ett kinesiskt. Mitt kinesiska namn sitter uppsatt på kontoret, det uttalas "Liinnaa". Vem vet jag kanske återvänder till Kina en vacker dag. Jag tackade nej till att jobba där. Men Ben och jag höll kontakten under många år. Tyvärr tappade vi kontakten för några år sedan.
/Malla