Kursångest

Jag är grym på planering och organisering, det gör jag med lätthet. Det tog många år innan jag förstod att inte alla hade denna förmåga. Förr höll jag mig alltid i bakgrunden, fixade och ordnade så att allt skulle flyta på. Var den där som bara löste allt utan att det märktes. Men så har jag också ett stort driv i att vilja utvecklas. Jag måste bekämpa min scenskräck… Jag vet inte varför jag har sådant driv i att möta mina rädslor. Jag har kommit ganska långt med att hålla föreläsningar i och med att jag har övat på det under en längre tid. Nuförtiden vet jag tex hur jag ska hantera min högkänslighet, den som oftast är en enorm tillgång men inte när man står framför en grupp och ska föreläsa. Mer om högkänslighet en annan gång. 

Men nu har jag ”kursångest”, jag har planerat och organiserat för en 5 veckors byggkurs för Agroteknikerna på BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara). Kursen startar på måndag. Jättekul att göra! Jag bara älskar det egentligen. Men så ska jag ju föreläsare vid flera tillfällen bland annat på måndag. Såhär på helgen innan tänker jag ”Hur tänkte jag nu” ”Varför utsätter jag mig för detta” osv. Jag kan ämnet mer än väl, MEN det är den där scenskräcken som ställer till det. Presentationen är klar och jag har en plan hur jag ska överleva. Jag brukar ju överleva... Och så hoppas jag att jag kan förmedla någon form av kunskap till kursdeltagarna också. 

Förra veckan hade jag föreläsningar för en gymnasial vuxenutbildning i lantbruksdjur. Jättekul, men likadant där. Jag hade förberett extramaterial för det eftersom utbildningen blev digital (pga Corona) och då tänkte jag att då kommer det nog inte så många frågor och jag har ju inte så mycket att säga… Jag behöver nog inte ens nämna att jag inte hann med extramaterialet. När jag väl börjar prata händer det att jag glömmer bort att jag är nervös och då går det hur bra som helst. Alla kanske inte var nöjda men förhoppningsvis lärde de flesta sig något nytt.

Det är intressant det där hur olika man kan vara, en del kan verkligen presentera vad som helst inför en stor grupp även om de inte kan området alls, det har de inga bekymmer med. Men det är väl bra att vi alla är olika. 

Det är skönt att jag varvar kursmoment/föreläsningar med rådgivning så att jag hinner koppla av emellanåt.
/Malla