Mineraler på betet

Det är så spännande med mineraler. För ett tag sedan lade jag ut på Face Book att jag inte rekommenderar mineraler i balja då djuren inte kan äta tillräckligt av det. (Är det melass inblandat i kommer djuren att äta mer av det, dock är de baljorna väldigt dyra). Detta inlägg skapade inte så mycket upprörda känslor hos nötköttsproducenter. Men hos andra rådgivare och säljare. Väldigt spännande tycker jag. I branschen är vi ganska eniga om att mineralbaljorna inte kommer att kunna tillgodose djuret med mineraler. Jag har aldrig hört någon som påstår något annat eller kunnat visa att det fungerar tillfredställande med baljorna. Säljarna säger samma sak. Dock finns det många som tycker att baljorna är bättre än inget. Det håller jag inte med om då jag tycker att det blir en falsk trygghet. Man förlitar sig på att de får i sig något i en mindre mängd än vad de borde få. Djuren kommer att äta för lite mineraler och varför tycka att det är ok med att de i alla fall får i sig något när det med väldigt enkla medel ge djuren det de behöver istället. Dessutom till en mindre total kostnad.  

Alla får såklart tycka och göra som de vill och det är också när vi tycker och tänker olika som vi kan få till bra diskussioner, komma till någon utveckling av alla inblandades tankar och idéer. Dock kan jag inte ändra det jag lärt mig genom mina erfarenheter och kunskap bara för att en säljare lägger in klumpig kommentar eller att andra rådgivare tycker något annat. Jag vill gärna ha konstruktiva diskussioner och slipper gärna kommentarer från rådgivare/säljare som känner att jag trampat dem på fötterna. Kommentarerna drogs tillbaka så de förstod väl att det inte leder till något konstruktivt.  

Spännande var att samtidigt pågick en annan diskussion både på Face Book och Instagram på samma inlägg. Jag fick massor av kommentarer och även foton från nötköttsproducenter om hur de löst mineralerna till sina djur. De var konstruktiva och givmilda som gärna delade med sig av sina fungerande lösningar. Superbra!

I mjölkproduktionen skulle man inte ens tänka på att dra ner på mineralerna eller att inte se till så att de får tillräckligt. Där visar det ju sig såklart mycket fortare och till en större kostnad om djuret inte fått det den behöver. I dikalvsproduktionen ser jag ofta brist på mineraler, många dikor och deras kalvar får för lite mineraler. 

Det finns flera olika enkla lösningar på hyfsat billiga, lättflyttade och väderskyddade mineraltråg som passar på betet. Men frågan är varför det ska vara så svårt för många att använda dessa och att köpa ett bra och anpassat mineralfoder till sina dikor och dess kalvar. Kostnaden kan snabbt räknas hem om man slipper mineralbrist på sina dräktiga djur och kalvar.

Mineralbalja betepng

I mitt huvud finns alltid nya kursidéer och fortbildningsupplägg så nu spånar jag på hur vi ska kunna lära oss mer om mineraler. När jag skriver oss menar jag även mig själv. Mineraler är ett stort och svårt område och det är inget som man någonsin kommer att bli fullärd inom. Det kommer nya rön och mineralfoder med jämna mellanrum. När man som jag tar fram nya kurser och utbildningar så måste jag ju också sätta mig in i området och blir på så sätt lite mer påläst än vad jag var innan. Varje dag lär jag mig något nytt, vilket är viktigt i mitt liv och yrke. 

Ha en härlig dag!

/Malla