Ritteknik

Under mina år på Länsstyrelsen fick jag bara "skissa" på olika stallösningar för att inte vara någon konkurrent till andra företag. Även om jag inte fick lov att använda tex ett ritverktyg/CAD-program och därför jobbade med lite bakbundna armar blev jag anmäld för att konkurrera med andra företag i branschen, det blev nerlagt och jag som anställd som rådgivare på en myndighet gjorde inget olagligt. Däremot stärkte det mig, eftersom ett av de stora företagen drev anmälan och även senare erbjudit mig en anställning betyder att de tycker att jag är bra på något sätt, det är en skön tanke att ta fram när självförtroendet är lågt.

Men nu när jag har eget företag får jag göra lite som jag själv vill och för några veckor sedan skaffade jag mig ett eget CAD-program och såg mig själv sitta och rita fina ladugårdar. Nu ska jag bara finlira tekniken lite och öva lite mer så ska jag nog få till lite mer avancerade CAD-ritningar. Men all den där tiden som fanns i mina tankar när jag skaffade programmet, när jag bara skulle sitta och rita ladugårdar, har inte infunnit sig ännu, men det är ju mitt i nötrådgivarens högsäsong så det är inte så konstigt. När alla kör gräs kanske jag hinner roa mig lite mer med CAD.

Att jag nu under några veckor har hållit i en "byggkurs" - Teknik för hållbar animalieproduktion - för Agroteknikerna har varit väldigt givande. Bland annat har jag fått förklara hur man ska rita på papper (det är bäst att börja rita själv först innan man börjar rita på datorn) och det är inte alltid så lätt när man ska förklara för någon annan. Det verkar lätt när man har det i huvudet, men när man ska förklara då inser man att det kanske inte var så lätt som man trodde.

Det blir mycket bygg nu för jag har flera gårdar som funderar på att bygga där jag är bollplank samt att jag ska hålla i en "byggkurs" för de som läser till Klövvårdare på BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara) om några veckor. I deras kurs ska de rita ett stall där klövstolen får en bra plats. När jag läste deras kursplan insåg jag att jag aldrig ens har tänkt på klövstolen... nu har jag ritat mest till ungnöt och dikor och då är det inte riktigt samma sak som med mjölkkor. Men jag tröstar mig med att jag alltid försöker få med behandlingsbur eller liknande i alla fall, där skulle det även utmärkt gå att få in en klövstol i de flesta fall. Men lite dum känner jag mig allt.

/Malla :)


image 10png


image 11png